Jakiego typu płyny stosuje się do dezynfekcji powierzchni?
Istnieje wiele różnych rodzajów płynnych środków dezynfekujących. Do najczęściej spotykanych należą: alkohol, wybielacz chlorowy, nadtlenek wodoru i jodyna.
Alkohole
Alkohole są często używane w szpitalach, klinikach i innych placówkach służby zdrowia, ponieważ są skuteczne wobec szerokiego zakresu zarazków. Najbardziej powszechnym alkoholem jest alkohol etylowy, znany również jako etanol lub alkohol zbożowy (chociaż nie znajdziesz go w żadnym środku dezynfekującym, który możesz kupić w aptece). Inne alkohole używane do dezynfekcji to alkohol izopropylowy (występujący w alkoholu do nacierania) i metanol.
Jod
Wodny roztwór jodu jest używany jako płyn do dezynfekcji powierzchni, ponieważ jod zabija bakterie, wirusy i grzyby. Jodyna ma ograniczoną trwałość po zmieszaniu z wodą, więc musi być przechowywana w lodówce do czasu użycia. Roztwory jodu nigdy nie powinny mieć kontaktu ze skórą lub oczami, ponieważ mogą powodować podrażnienia lub oparzenia.
Wybielacz
Wybielacz jest niespecyficznym środkiem dezynfekującym, który zabija szeroki zakres mikroorganizmów na powierzchniach poprzez reakcje utleniania. Roztwory wybielacza muszą składać się z podchlorynu sodu w stężeniu co najmniej 500 części na milion (ppm), aby były skuteczne jako środek antyseptyczny; jednakże wyższe stężenia są pożądane, ponieważ są bardziej ekonomiczne i skuteczniejsze niż niż niższe stężenia przy leczeniu dużych powierzchni, ponieważ wymagana jest mniejsza objętość na stopę kwadratową leczonej powierzchni.